Ups. De har jo ikke en chance, de små stueplanter, når vi glemmer dem. Skadedyr, travl uge på jobbet eller 14 dages ferie. Der kan være mange årsager til en potteplante pludselig er døende. Her er et par tips til, hvad du kan gøre, hvis du vil forsøge at genoplive din visne stueplante.
For at genoplive en vissen plante, start med at diagnosticere problemet. Se efter tegn på over- eller undervanding, skadedyr eller sygdomme, og ved at tjekke lys- og temperaturforholdene.
Find ud af, hvorfor planten er vissen
- Overvanding er ofte kendetegnet ved gule blade og en muglugt fra jorden, mens undervanding viser sig ved tørre, brune spidser på bladene.
- Se efter skadedyr som spindemider, bladlus eller skjoldlus, og symptomer på sygdomme som pletter eller misfarvede blade.
- Tjek om planten får den rette mængde lys. For lidt lys kan give slappe, tynde stængler, mens for meget lys kan give skoldede, bleget blade. Mærk også efter temperaturen; de fleste stueplanter trives ved stuetemperatur.
Hvis planten ikke har fået vand længe
Hvis du opdager, at din plante er vissen på grund af manglende vand, så giv den et grundigt vandbad. Sæt plantens krukke i en skål eller balje fyldt med lunkent vand. Lad planten stå i vandbadet i 30-60 minutter, så den kan absorbere det nødvendige vand. Efter badet skal du lade planten dræne overskydende vand af, før du sætter den tilbage på sin plads.
Hvis den ikke er helt død, kan sådan en gennemvanding være med til at få fut i den igen – hold øje med den i den kommende tid; du kan plukke de visne blade, der ikke lader til at komme sig.
Nogle planter rummer mere drama end andre. Fredslilje fx kan ligge helt udsplattet ned over sin krukke i et dødssuk, men så alligevel stå ret op og strutte, så snart den får en tår vand – det kan væddeløber også sagtens. Andre kan være månedsvis om at afsløre, at de godt kunne bruge lidt ekstra vand – fx elefantfod.
TIP til vanding: For de fleste stueplanter kan du lade jordens overflade tørre let ud, før du vander igen. Stik en finger et par centimeter ned i jorden; hvis det er tørt, vand planten.
Hvis planten har fået skadedyr
Det er noget af det sureste. Jeg er ikke særlig bæredygtig, når det gælder skadedyr, for jeg kan godt finde på at smide en nyankommen plante ud, hvis den er ramt af skadedyr – de skal ikke få lov at sprede sig til de stueplanter, som har affektionsværdi.
Ofte kommer skadedyrene med nye planter, og andre gange kan det være overvanding eller dårlig luftcirkulation omkring planterne. Det er altid svage planter, der bliver ramt – sunde og stærke stueplanter har en vis modstandsdygtighed over for skadedyr.
Løsningen kommer tit an på, hvad det er for nogle skadedyr. Læs mere i min skadedyrsoversigt, og find løsningen til lige præcis de kryb, der har sat sig på dine stueplanter.
Hvis planten ikke trives på sin plads
Hvis du bemærker, at planten strækker sig mod lyset, eller hvis bladene bliver blege og tynde, får den muligvis ikke nok lys. På den anden side, hvis bladene viser tegn på forbrænding, som for eksempel brunlige eller udvaskede pletter, kan det være et tegn på for meget direkte sollys.
Et godt tip er at dreje planten en kvart omgang hver uge for at sikre, at alle sider af planten får ensartet lys. Dette hjælper med at undgå, at planten vokser skævt eller bliver ulige. Hvis du er i tvivl, kan du forsøge at flytte planten til et andet sted med lidt mere eller mindre lys og observere, hvordan den reagerer.
Når det gælder lysforhold, så kan det kræve lidt eksperimenteren.
Læs fx: Stueplanter, der kan klare sig med meget lidt lys
Kan jeg gøre noget, hvis min stueplante er helt død?
Hvis en stueplante er helt død, og der ikke er nogen levende dele tilbage, er det desværre ikke muligt at genoplive den. Når en plante har nået dette punkt, er det bedste, du kan gøre, at lære af situationen, så du kan tage bedre hånd om dine fremtidige planter.
Som regel har vi på fornemmelsen, hvad der er årsagen. Hvis du vitterligt ikke aner, hvad årsagen til plantens død kan være, så er det en rigtig godt idé at forsøge at regne det ud – og lære af det.
Var det overvanding, undervanding, utilstrækkeligt lys, skadedyr eller sygdom? Hvad kan vi gøre ved det? Måske skal vi lige rengøre potten inden vi genbruger den, så vi fjerner eventuelle sygdomme eller skadedyr.
Er du klar igen?
Når du er klar igen (følelsesmæssigt og økonomisk) kan du erstatte den døde plante med en ny. Vælg måske en art, der er mere tolerant over for de forhold, du kan tilbyde, eller som passer bedre til dit plejeniveau.
Et par tips til plantepleje her til sidst:
- Giv planten næringsrig gødning i vækstsæsonen, men undgå at gøde i hvileperioden (vintermånederne).
- Beskær døde eller syge plantedele for at omdirigere plantens energi til de sunde dele.
- Forebyg fremtidige problemer ved regelmæssigt at inspicere planten for skadedyr og tegn på sygdom.
- Lav en ugentlig tjekliste: Vanding efter behov, tjek for skadedyr, sørg for at planten får tilstrækkeligt med lys, og at temperaturen er stabil.